Over zonneboeren

Zonneboeren header v8

Samen met je korte keten boer(in) investeren in duurzame lokale voeding

Korte Keten staat voor interactie tussen boer(in) en consument, voor kennis van de consument over de producten die men nuttigt, voor een eerlijke prijs, voor weinig voedselkilometers en zo min mogelijk schakels. Energie op het landbouwbedrijf opgewekt door de zon past dus perfect in dit plaatje. Energieke boer(inn)en en zonneburen zetten zich samen in voor een nog kortere keten! Bovendien geven ze elkaar een mooi geschenk; de producten worden duurzamer en ook de portemonnee vaart er wel mee.

Het opzet is eenvoudig: dankzij begeleiding wordt bepaald hoeveel zonnepanelen op het bedrijf gelegd moeten worden om de productie, verwerking en verkoop die aangegeven staat per bedrijf van zonne-energie te voorzien. De zonneburen investeren voor het leggen van deze zonnepanelen per schijf van €250. Ze ontvangen per schijf een waardebon van €300 om zo producten en diensten aan te kopen van dezelfde boer die deze met groene stroom aan de man kan brengen. De uitgave van deze waardebon van €300 is gespreid over 5 jaar. Ieder jaar kan de zonnebuur dus €60 van de waardebon inleveren.

Binnen dit project is de doelstelling om 10 landbouwbedrijven in heel Vlaanderen de mogelijkheid te geven om de plaatsing van zonnepanelen te laten voorfinancieren door hun klanten. De capaciteit van de gelegde zonnepanelen is enkel voor de landbouwactiviteit en de klanten die voorfinancieren krijgen waardebonnen.

"De energie van je boer(in), dat smaakt goed!"

Volg het voorbeeld van Hof ten Dormaal - zomer 2022

In de zomer van 2022 lanceerde Hof Ten Dormaal een eerste zonneboerenactie. Ze bereikten hier snel heel wal lokale en nationale pers mee. Op iets meer dan 2 maanden tijd werd het nodige bedrag van €44500 gehaald (178 waardebonnen). De klanten hebben intussen al een heel deel van hun waardebonnen kunnen verzilveren. Zonnepanelen liggen er momenteel nog niet gezien het bedrijf eerst de nodige stappen moest zetten naar vergunningen. Er wordt verwacht dat de panelen deze zomer gelegd kunnen worden.

Tijdlijn

April 2024

Lancering project

Augustus 2024

Deadline inschrijvingen voor zonneboeren

September 2024

Lancering campagne voor zonneburen


Dit project bouwt verder op een eerdere realisatie samen met Boerenbond en Klimaatpunt in 2022.