Zonneboeren?
Hoe werkt "Zonneboeren"?
Doe ook mee!
Jij koopt een "Zonneboeren-geschenkbon" van 250 euro en in ruil krijg je allerlei streekproducten of diensten van het deelnemende bedrijf voor een totale waarde van 300 euro gespreid over 5 jaar (60 euro per jaar).
Met jouw geïnvesteerde 250 euro, legt de boer(in) zonnepanelen op het dak van zijn/haar bedrijf.



What's in for me?
Wat kan je als boer verwachten?
- Gratis energiescan en aanleg zonnepanelen op jouw dak(en). (met eigenaarschap).
- Elke investerende buur krijgt korte keten producten of diensten van jouw bedrijf in ruil.
- Jij engageert je om in de toekomst mee te werken aan mogelijke lokale energiegemeenschappen (van zodra de wetgeving er klaar voor is).
Wat kan je als buur verwachten?
- Geef 250 euro aan je lokale boer om zonnepanelen te leggen op zijn dak(en).
- Krijg 300 euro (h)eerlijke korte keten producten in ruil (60 euro elk jaar, gedurende 5 jaar).
- Mogelijks kan je in een later stadium tegen een laag tarief ook de overtollige stroom van jouw boer aankopen (van zodra de wetgeving er klaar voor is).
Voorbeeldscenario
Boer Bert verbruikt 9000 kWh per jaar. Een zonnepaneleninstallatie zou hem ongeveer 10.000 euro kosten. Er zijn 40 burgers uit zijn buurt die elk 250 euro investeren. Boer Bert kan op die manier de installatie financieren. Elke investeerder krijgt in ruil 300 euro smakelijke producten en/of diensten terug van Boer Bert, gedurende een periode van vijf jaar. Als de wetgeving er klaar voor is kan boer Bert mogelijks zijn overtollige zonnestroom verkopen aan de investeerders tegen een lager tarief.
Toekomst?
Onze producenten kijken uit naar de veranderende wetgeving om op die manier in de toekomst direct groene stroom te kunnen terugleveren aan hun buren/investeerders.
Op dit moment staat de wetgeving dit nog niet helemaal toe. De zonnestroom die ze opwekken mogen ze voor eigen gebruik inzetten en wat over is, leveren ze (tegen een beperkte vergoeding) aan het elektriciteitsnet. Tot eind 2022 mogen ze het met maximaal 1 ander persoon delen. Vanaf januari 2023 wordt het mogelijk om de zonnestroom met meerdere personen te delen. "Als omwonenden en klanten investeren in zonnepanelen op ons dak en we kunnen ze in ruil daarvoor groene stroom leveren, dan zou de duurzame droom van dit project helemaal uitkomen.”
